Vi har bott på gården sedan 1999. Huset byggdes 1920 men har renoverats och byggts om lite sen dess. I den gamla ladugården bor hönsen och fåren, det ska också byggas boxar till hästarna därinne. Tills boxarna är klara har hästarna en rymlig, relativt nyuppförd ligghall att söka skydd i. Fåren och hästarna har till uppgift att beta våra marker för att hålla dem öppna. Gårdens nuvarande areal är ca 13 ha, varav merparten är (svårodlad, stenig...) åkermark med lite träd runtomkring. Gården har tidigare varit betydligt större men skogen styckades bort på 1990-talet.
Vi bor på en liten jordbruksfastighet, men vi kan inte påstå att vi är något annat än hobbybönder som provar oss fram. Vi har skördat eget hö ett par gånger med start den extremt torra och varma sommaren 2018. Vi slår gräset med motordriven slåtterbalk och sommaren 2023 testade vi för första gången att hänga hö på tork på krakstörar - vilket fungerade kanonbra! Mycket jobb men liten kostnad. Även om det är tungt och slitigt så är det oerhört tillfredsställande att faktiskt lyckas ta in hö själva så det nästan räcker hela vintern, särskilt de år då våra vanliga leverantörer har svårt att få ihop tillräckligt för att kunna sälja.
Jag odlar för husbehov i vår trädgård. Blir det någon gång mer än vi gör av med själva så kanske jag ger bort eller säljer överskottet. Odlingen är främst i pallkragelådor och i mitt lilla växthus, men jag har även testat odling enligt "no dig"-konceptet, dvs att man skapar upphöjda odlingsbäddar ovan jord utan att behöva gräva. Främsta skälet till att jag testar detta är att odlingarna är på en del av vår gård som är väldigt stenrik...
Det finns tankar på att utöka odlingarna för att kunna sälja lite mer överskott. Men det är än så länge bara tankar.
Jag använder en stor andel maskbearbetad och komposterad stallgödsel till odlingarna. Det ger massor av mumsig näring till växterna. Men jag brukar oftast ha ett lager köpejord överst för att det känns fräschast att hantera.
Vår gödselstack bearbetas av maskar. Där finns såväl kompostmaskar som daggmaskar, som gör ett bra jobb med att minimera gödselmängden. Myllan som blir kvar är näringsrik och kan användas som jordförbättring i såväl rabatter och trädgårdsland som gräsmattor och i blomkrukor.
Jag säljer startkit med maskar och det går även bra att hämta maskbearbetad gödsel om så önskas. Se till salu-sidan.
Vi har en liten hushållsflock med Öländska Dvärghöns som förser oss med lite ägg och går fritt på gården och sprätter.
(med på fotot är en tidigare höna av okänd ras)
"Ett hus utan en katt är bara ett hus"...
På gården finns Svarta Katten och Fläck. Svartis dök upp här 2009, dagen efter att vi avlivat de två tidigare musjägarna, och hon hade uppenbarligen bestämt sig för att hon skulle bo här. Vi har ingen aning om varifrån hon kom och våra efterforskningar gav inga svar, så hon fick vara kvar här. Året efter hon dök upp fick hon en kull ungar, varav Fläck är kvar här.
Jag vill INTE bli kontaktad av webutvecklare, eller liknande, för att få hjälp att göra en bättre hemsida, eller att optimera den mot sökmotorer!!
Copyright © Alla rättigheter förbehållna